Sernik na zimno
Myślę, że to najprostszy sernik na zimno z galaretką jaki tylko może być. Do tego jest bardzo smaczny i lekki jak chmurka. Na wierzch ciasta dodałam truskawkową galaretkę, a zanurzyłam w niej maliny, winogrona oraz borówki amerykańskie. Oczywiście możesz zmienić smak galaretek, czy dodać inne owoce jak wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie.
Sernik na zimno z serka
Składniki:
1 kg serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
350 ml wrzątku
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
750 ml wrzątku
100 g malin
100 g borówek
100 g winogron
1 paczka okrągłych biszkoptów
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis krok po kroku
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, wstawiamy ją do lodówki do momentu, aż będą już lekko tężejące.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy okrągłe biszkopty.
Serki homogenizowane miksujemy z tężejącą galaretką. Wykładamy masę na biszkopty, a wierzch wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, odstawiamy je do lodówki, aż będą lekko tężejące.
Na wierzch ciasta układamy równomiernie owoce – maliny, borówki, winogrona i zalewamy je tężejącą galaretką.
Sernika wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!